Έχω περάσει τα παιδικά μου χρόνια στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, μια καθαρά γεωργική περιοχή με πολύ μεγάλη ιστορία. Όπως είναι φυσικό λοιπόν η αγάπη μου γύρω απο τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής που την στιγμάτησαν στο πέρασμα του χρόνου είναι μεγάλη. Η Μάχη του Μαραθώνα του Σεπτέμβρη του 490 π.Χ. είναι ένα απο αυτά τα γεγονότα.

Δε θα αναφερθώ τώρα στη Μάχη αυτή καθευτή αλλα σε έναν μυθικό ήρωα που οι Αθηναίοι αποκαλούσαν Εχετλαίο ή Έχετλο, έναν άγνωστο μαχητή που εμφανίστηκε ξαφνικά , βοήθησε του Αθηναίους να απωθήσουν του Πέρσες και πάλι εξαφανίσθηκε. Ο άνδρας αυτός περιγράφεται να φοράει στολή χωρικού ή αγρότη και αντί για όπλο να κρατάει στα χέρια του μια εχέτλη. Το όνομά του δώθηκε απο το Μαντείο των Δελφών όπου οι Αθηναίοι κατέφυγαν για να μάθουν περισσότερα γιαυτόν και η Πυθία τους απάντησε πως "έπρεπε να τιμούν τον ήρωα Εχετλαίο".

Εχέτλη ονομαζόταν στην αρχαία ελληνική γλώσσα η λαβή του αρότρου.

Στο ΕΠΙΤΟΜΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ του Δ. Σκαρλάτου του Βυζαντίου (έκδοση Αθήνα 1839):

ΕΧΕΤΛΗ:(η),η λαβή (το χέρι, το πιάσιμον) οποιουδήποτε εργαλείου, (κυρίως δε) του αλετριού. Εξ ου και "Εχετλαίος", αυτός που κρατά στο χέρι του κάτι σαν αλέτρι ή δρεπάνι.

Συγκεκριμένα ο ιστορικός Παυσανίας αναφέρει:

«Λέγουν επίσης πως έτυχε να είναι παρών στη μάχη ένας άνδρας με παλαιική εμφάνιση κι ενδύματα. Σκοτώνοντας πολλούς από τους ξένους με την εχέτλη, εξαφανίστηκε μετά τη μάχη. Σαν ρώτησαν οι Αθηναίοι το μαντείο, ο θεός απλά τους έδωσε την εντολή να τιμήσουν τον Εχετλαίο ως ήρωα. Ανήγειραν και μνημείο μάλιστα με λευκό μάρμαρο. Αν και οι Αθηναίοι βεβαιώνουν πως έθαψαν τους Πέρσες, γιατί σε κάθε περίσταση ο θείος νόμος εντέλλει πως το νεκρό σώμα θα πρέπει να θάβεται κάτω από τη γη, ωστόσο τάφο δεν βρήκα. Μήτε υπήρχε τύμβος ή άλλο χνάρι φανερό, καθώς οι νεκροί όπως να 'ναι πετάχτηκαν σε κάποιο χαντάκι»

Επίσης απο τον Ηρόδοτο μαθαίνουμε οτι:

«Κατά την διάρκεια της συγκρούσεως συνέβη κάτι πολύ παράξενο, ένας Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, γιός του Κουφαγόρα, ενώ πολεμούσε γενναία στήθος με στήθος ξαφνικά έχασε την όραση του και στα δύο του μάτια, παρόλο που δεν τον είχε ακουμπήσει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου. Συνεχίζοντας ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμο οπλίτη που η γενειάδα του κάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτό το φάντασμα κρατούσε στα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκήνη ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, τυφλώθηκε!»

Εύχομαι η ιστοσελίδα αυτή να φανεί χρήσιμη όπως η εχέτλη του Εχετλαίου στη "μάχη" που δίνουν οι συνάδελφοι γεωπόνοι.

ΠΗΓΕΣ:

  • Παυσανίας (Βιβλίο 1 - Κεφάλαιο 32) , Ηρόδοτος